Blogging: Romana vs Engleza

Stateam si ma gandeam, daca ar fi sa o iau de la inceput, ce fel de blog as incepe, in romana sau in engleza? Fiecare are avantaje si dezavantaje si cred ca, pana la urma, fiecare face cum se simte mai bine. Si ma refer, bineinteles, la blogurile de nisa, care au, totusi, ca scop final, niste castiguri financiare insemnate.

Blog in engleza:

Aici pot sa spun ca am mai multa experienta asa ca avem:

Avantaje:

1. Audienta mult mai mare. Daca in Romania te adresezi unei audiente de cateva milioane de oameni, scriind in limba engleza ai posibilitatea sa intri intr-o piata care are cateva sute de milioane de oameni. Si chiar cu un blog destul de nisat, tot te adresezi catorva milioane, poate chiar zeci de milioane de posibili cititori. Pe cand in Romania, o nisa poate inseamna doar cateva mii de oameni.

2. Se castiga bani mai usor. Scriind in limba engleza, ai posibilitatea sa ajungi destul de usor la cateva sute, poate chiar mii de cititori si apoi sa incepi sa castigi bani. Pentru ca banii bagati in advertising in afara nici nu se compara cu ce se baga la noi, valorile pe click la Adsense, spre exemplu, sunt mult mai mari ca la noi. Si ma refer aici la o valoare medie constanta, ca ma gandesc ca si in Romania e posibil sa apara clickuri de 1 dolar si ceva, poate chiar mai mult. Plus ca ai mult mai multe posibilitati de monetizare, cum ar fi arhicunoscutul Adsense, Chitika, Text Link Ads, ReviewMe, retele CPM, etc.

3. Poti promova online mult mai bine blogurile. Traim in era web 2.0, asa ca social media e in floare. Sunt n site-uri unde iti poti promova blogul, cum ar fi cele generale, ca Digg, StumbleUpon, Reddit, Del.icio.us, Mixx, Propeller dar si site-urile sociale nisate, ca sk-rt, AutoSpies, Hugg, care, desi aduc trafic mult mai putin decat primele, acest trafic este targetat, deci mult mai de calitate.

Dezavantaje:

1. Concurenta mult mai mare. In aproape orice domeniu ati intra, in mod cert concurenta va fi destul de serioasa, va asigur de asta. Inclusiv daca incepeti sa scrieti despre viermii de matase (ca tot ii place lui Bobby sa dea exemplul asta), va asigur ca si acolo veti avea de-a face cu ceva concurenta. Nu mai vorbesc de domeniile populare, ca gadgeturi, celebrity, environment, auto si lista poate continua, unde exista o concurenta foarte acerba si este foarte greu sa iesi in evidenta.

2. Lipsa interactiunii cu ceilalti oameni in domeniu. Asta consider ca este unul dintre marile dezavantaje ale bloggingului in engleza. Lipsa contactul direct cu ceilalti. Am sa detaliez mai mult la avantajele bloggingului in romana. Ar mai fi de adaugat aici lipsa contactului cu piata careia te adresezi. In momentul in care nu ai trait o perioada de timp undeva si nu ai ajuns sa cunosti cultura si civilizatia locului respectiv, iti va fi destul de greu sa te adresezi acelei piete.

Blog in Romana:

Experienta mea aici lasa loc de mai bine dar, in mare, avantajele si dezavantajele blogurilor in romana ar fi:

Avantaje

1. E limba nativa. Oricat te-ai stradui, in limba engleza nu te vei putea exprima niciodata asa cum o faci in limba romana. Cuvintele exprima mai bine ideea si tonul pe care vrei sa le transmiti, frazele mai fluente, etc. Scriind in engleza, cu timpul, te cizelezi, nu mai ai acel limbaj de lemn invatat si incepi sa cunosti si termenii mai putin literari, foarte folositi de toata lumea, dar pana se intampla toate astea, dureaza ceva timp. Ca sa nu mai spun de gramatica. Desi neglijata de unii, partea asta cu corectitudinea mi se pare destul de importanta.

2. Posibilitatile de a intra in contact cu alti oameni sunt mult mai mari. Desi discutii se pot avea la fel de bine pe IM, mail sau chiar la telefon, parerea mea e ca nimic nu se compara cu o intalnire face to face, o strangere de mana si o discutie relaxata la un suc/o bere. Iar in Romania este mult mai usor sa ajungi sa cunosti alti oameni si sa te faci cunoscut, la randul tau, fiind nenumarate evenimente accesibile tuturor, de la Workshopurile Blogoree, la concursuri de genul Bloggeri.ro, ca sa nu mai zic de n intalniri ale bloggerilor si conferinte. Iar aceste intalniri creeaza si oportunitati. Plus ca iti este mult mai usor sa testezi o masina, un gadget sau sa iei un interviu cuiva.

3. Concurenta oarecum redusa. Cu putin skill, poti ajunge destul de usor sus in motoarele de cautare, bineinteles, dupa ceva timp, mai ales ca se stie ca Google loves blogs.

4. Suntem inca “emerging market”. Un blog pornit acum, cu multa munca, ar putea deveni in curand unul dintre cele mai importante pe domeniul respectiv, ceea ce, cu siguranta, creeaza niste oportunitati importante.

Dezavantaje

1. Daca esti genul mai putin sociabil, nu prea ai foarte multe posibilitati de promovare si surse mari de trafic, cum ar fi site-uri sociale de stiri. Desi sunt cateva, ma indoiesc ca aduc mai mult de cateva zeci de vizitatori. E adevarat, StumbleUpon are posibilitatea sa faci accesibil continutul tau doar cititorilor din Romania, dar nici asta nu e o sursa importanta de trafic. Iar daca nu te intereseaza demografica vizitatorilor tai, atunci nu prea ai ce cauta aici, pentru ca vorbim de bloguri de calitate.

2. Banii se castiga mai greu. Avem si noi Adsense, dar castigurile pe bloguri in limba romana nu se compara cu castigurile de pe blogurile in engleza. La acelasi nivel de trafic, pe cele in engleza castigi de cateva ori mai mult. In rest, marea majoritate a retelelor de advertising nu accepta limba romana, iar dintre cele din Romania, nu am auzit de niciuna care sa fie acceptabila.

3. Audienta mult mai mica. Asa cum ziceam mai sus, daca, scriind in limba engleza, te adresezi unei piete de cateva sute de milioane de utilizatori, scriind in romana, audienta ta va fi mult mai restransa. Iar nisa, cu cat mai mica, cu atat va avea mai putini posibili vizitatori.

Similar Posts

11 Comments

  1. Frumos argumentat articolul tau.
    Dar ce parere ai despre un blog mixt – de genul, acelasi post il scriu si in romana si in engleza? Adica, sa impac si capra si varza (respectiv “the goat and the cabbage” :D ).
    Eu asa am de gand sa procedez cu noul meu blog (m-am mutat pe domeniul cel nou doar de cateva zile).
    Toate cele bune,
    Serban

  2. Ideea nu e rea, dar e destul de greu sa te imparti intre un blog in engleza si unul in romana, mai ales ca se promoveaza destul de diferit. Ma refer, bineinteles, la cazul in care vrei sa ai doua bloguri bune, ca asa, daca vrei cateva sute de vizitatori pe luna, e destul de usor :)

    Si daca totusi te hotarasti sa te incumeti, eu zic ca nu e idee buna blog mixt, ci bloguri separate.

  3. Nu te lua dupa traficul existent. Eu sper sa nu raman aici. Pana acum cateva zile, pe domenil asta aveam ce gasesti acum aici – http://carte.superfit.ro , si e clar ca asta nu avea cum sa imi genereze trafic.
    Blogul il aveam aici – serban.menshealth.ro , dar am decis sa il mut pe domeniul meu si sa incerc sa il dezvolt.
    Acum ma framanta ideea: cum e mai bine, sa imi fac 2 bloguri distincte (unul in ro si unul in engl) sau sa tin un singur blog si sa postez acleasi lucru in ambele limbi? Tu ce zici?

  4. Da, scuze, uitasem sa zic asa ca am editat comentariul. Nu ma refeream la trafic in special, era o metafora :)

    De ce? Cred ca mi-ar lua ceva timp sa-ti detaliez. Pe scurt, ideea e ca, amestecand romana cu engleza, pierzi un lucru foarte important, targetarea vizitatorilor. Adica, scriind atat in romana cat si in engleza pe acelasi blog, nu-ti vor ramane fideli decat vizitatorii care stiu si romana si engleza si pe care nu-i deranjeaza ca o zi scrii in romana, una in engleza. Si plus ca ai promovarea sau monetizarea, care au unele parti care se bat cap in cap.

  5. Multumesc pentru raspuns. Intuitiv, ma gandeam si eu la aceste probleme, insa e bine sa le auzi din gura cuiva cu mai multa experienta.

  6. Te-as ajuta cu placere, da’ n-am cum :D
    Nu cred ca exista vreun sistem de reduceri la MH. Si oricum, merita sa dai 7 lei pe ea, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.