Nu vindem bauturi alcoolice minorilor

In seara asta am fost martorul unei intamplari care mi-a dat mult de gandit. M-am dus pana la KFC Unirea, nu de alta dar FTWul tre sa mai si manance. In aglomeratia de rigoare (cu tot felul de tarani, gigolo italiano, pustime, cine a fost seara la KFC stie despre ce vorbesc), in fata mea, la rand, era un tip (nu parea deloc antisocial sau mai stiu eu ce ciudat, era un tanar la vreo 20 si ceva de ani) care la un moment dat scoate telefonul si face o poza unora la o masa. Initial m-am gandit ca deh, o fi cu ei, nimic anormal. Apoi, de curiozitate, ma uit la masa. Erau 3 pusti, dintre care nici unul nu parea sa aiba mai mult de 15 ani. Ce m-a mirat era modul in care se uitau la asta care le-a facut poza, si atunci mi-am dat seama ca nu sunt cu el si m-am gandit ca na, asta din fata o fi cine stie ce idiot (stiti genul, care si-au luat si ei telefon cu camera si fac poze la tot ce misca).

Totusi, m-am uitat mai atent la masa, pentru ca v-am zis, tipul chiar parea ok. Pustii aveau fiecare in fata cate un pahar cu bere, si inca 3 sticle asezate frumos una langa alta, peste care, observand privirile mele si ale tipului din fata, au aruncat repede un fular. Apoi tipul ajunge la tejghea, da comanda, si in timp ce vanzatoarea se agita acolo sa-i aduca ce comandase, o opreste si i-i arata pe pusti si apoi un afis care mai avea putin si ii intra in ochi, cu “Nu servim bauturi….”. Ea, mirata: “Pai nu i-am servit eu!”. Tipul atunci cere sa vorbeasca cu managerul. Vine asta, un tip durduliu, care, dupa ce asculta, se uita si el la masa, da din umeri si zice “Pai n-avem ce le face, de unde sa stim noi ce au comandat ei!”. Pai, prietene, daca nici voi nu stiti ce-au comandat, atunci cine sa stie, tataia?

Initial, situatia mi s-a parut destul de ciudata, pentru ca era prima oara cand vedeam pe cineva ca se agita pentru treaba asta (in mod cert, cu totii suntem obisnuiti cu afisele de la magazine “Nu vindem tigari si bauturi alcoolice minorilor” si cu totii le ignoram, probabil pentru ca nu mai intram in targetul careia se adreseaza aceste mesaje). Dar acum a fost pentru prima oara cand m-am simtit pe de o parte bine (ca exista persoane carora inca le pasa de copii, daca parintii lor nu sunt in stare), pe de o parte m-am simtit extraordinar de rusinat ca, pe langa faptul ca sunt extrem de putini oameni care iau atitudine, atunci cand apare cate unul, toti se uita la el de parca ar fi picat din luna (va dati seama ce priviri a primit tipul asta de la personal si de la lumea din jur).

Bineinteles, chiar daca s-ar fi luat vreo masura si, sa ziceam, pustii ar fi fost dati afara sau li s-ar fi luat berile (chiar nu stiu ce masuri se iau in cazul acesta), asta nu ar fi insemnat ca gata, 3 betivi mai putin in Romania. Ca nu i-ar fi oprit nimeni sa se duca sa bea cateva beri intr-alt loc, unde, la fel ca la KFC, ar fi fost serviti, cu siguranta. Dar era un semn ca totusi localurile chiar iau in serios afisele alea pe care le pun. Si aici intervine inca un mare semn de intrebare. De fapt doua. Unu’ la mana…care este rostul acestor afise? Adica stiu, asa spune legea, dar se intreaba cineva de ce spune legea asa? Si doi la mana, sunt curios, ce sanctiuni primesc cei care incalca aceste reglementari? Probabil ca scrie pe undeva, dar inca nu am cautat, pentru ca am scris postul la cald.

Similar Posts

3 Comments

  1. Legea exista datorita normelor europene insa fiecare o aplica dupa propriile interese. Nu le pasa nici altora de copiii lor. Fac legile dar efectul e zero fara alte masuri suplimentare. De exemplu in Italia nu poate cumpara un minor tigari sau alcool. Daca se duce la un automat de tigari e nevoie sa introduca tessera sanitaria (cardul de sanatate). Problema e ca pe strada fumeaza si beau de rup si nici dracu nu le zice nimic.

  2. Faptul ca legea este incalcata peste tot nu ma mira, e cumva normal (probabil si faza cu cardul de sanatate e la fel, adica nu-l opreste nimeni sa ia cardul lu ta-su). Ma gandeam cam ce masuri pot fi luate in fata unor nepasari de genul celor de la KFC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.