Șase tipuri de oameni pe Facebook, de sărbători

Și cum se apropie minunatul Sfânt Valentin, deja a început eterna panică…ce dracu’ facem, îl sărbătorim sau nu? Și ca orice sărbătoare, fie că-i Crăciun, fie că-i 1 Martie și mai ales astea americănești, gen Halloween și Sfântu’ Valentin, opinia generală se împarte în șase categorii:

1. Ăia care chiar se bucură de treburile astea și împărtășesc cu toată lumea. Îi recunoști ușor, postează poze cu “Sărbători fericite” pe Facebook, în care taguiesc toți prietenii, pun poze cu lumânărele romantice de la cina cu iubitul/iubita, cu cheesecake-ul preparat cu atâta dragoste alături de the one și, bineînțeles, câte un share din când în când de la Otravă sau Radu F. Constantinescu. Majoritatea ai impresia că trăiesc pe altă lume, și-au luat unfollow de mult și sunt ăia care, atunci când îi vor avea, vor posta în draci poze cu copiii lor. Salută, cu același entuziasm, Valentine’s Day, Ziua Națională a României, 1 Martie, Halloween, Sfânta Mărie, Sfântul Macarie Egipteanul, etc.

2. Ăia care zic despre cei de la punctul 1 că sunt cretini. Sunt de-a dreptul scârbiți de cei care au uitat de tradițiile milenare ale poporului nostru și sărbătoresc rahaturi gen Valentine’s, ba chiar îndeamnă să fim români și să sărbătorim Dragobetele, deși n-a auzit nici pulea de el până să apară treaba cu Valentinu’. Sunt puriștii care îi zic “La mulți ani!” lui Eminescu pe 15 ianuarie, care salută Ziua Națională de parcă sunt nord-coreeni, Ziua Unirii sau Dragobetele și care iau foc când lumea-i zice RIP lui Paul Walker și nu lui Nae Lăzărescu sau când niște patinatori canadieni fac un dans moldovenesc, pentru că noi suntem prea proști și prea curvele vestului ca să fim în stare de asta. Apropo, eu nici acum nu știu care-i treaba cu Dragobete ăsta…da, aș putea să dau un search pe Google, dar prefer să fac altceva cu cele câteva minute, cum ar fi să scriu postul asta fantastisch.

3. Ăia care zic că și punctul 1 și punctul 2 sunt cretini. Sunt haterii care dau unfollow când sunt stresați de prea multe citate siropoase și poze simpatice cu iubitul, cu copii, cu apusuri, cu copaci pozați artistic sau cu prima ninsoare (unde poza e făcută cu Nokia 3310 și se văd doar două blocuri și niște lumini chioare). De regulă fac mișto de tot ce mișcă, mai ales că material e mai mult decât suficient și, nu de puține ori, inclusiv de ei înșiși, cum ar fi momentele în care singurul mărțișor i-l dau maică-sii și/sau câtorva amice foarte bune sau când cadoul de Moș Niculae înseamnă un pahar de vodcă și un meniu de 5 aripioare de la KFC, servite în liniște, acasă, la un film. Când au ocazia, însă, nu se sfiesc să dea un trandafir de Valentine’s Day, să pună o mască pe mufă de Halloween, chiar dacă li se par idioate sărbătorile astea, sau să trântească un selfie splendid lângă bradul de Crăciun.

4. Ăia care, deși sunt de acord că punctul 1 și punctul 2 sunt cretini, zic că punctul 3 sunt cei mai cretini pentru că se iau de ceilalți. Genul “live and let live”, îndeamnă la toleranță maximă. Un fel de Nelson Mandei ai Facebook-ului. Și chiar dacă e un pic împotriva a ceea ce “predică”, ăia de la punctul 3 merită un pic urecheați, dă-i în spanac cu hatereala lor.

5. Ăia care nu zic despre nimeni că-i cretin. Specie pe cale de dispariție, au chestii în comun cu fiecare “specie” în parte. Poți să te trezești că pun o poză cu mâncare sau cu fi-su sau dau un share de la Otravă și, deși ar preferă să sărbătorească Dragobetele, n-au probleme în a-și scoate iubita la un restaurant de Valentine’s (deși n-ar vrea să sărbătorească nici una dintre ele, dac-ar fi după ei). They just share stuff, că de-aia s-a făcut Facebook. Tot ei dau like fără probleme la poze cu cei mai urâți copii ever, la citate siropoase sau like la câte un status sau poză care face mișto de toate astea de dinainte. De ce? Pentru că li se par interesante, amuzante sau sunt prieteni buni (sau vor să se pună bine) cu persoanele respective. A, paranteză…băieții (chiar și fetele, câteodată) interesate de alte lucruri nu se pun, pentru că “dragostea” te face să dai multe like-uri sau să zici lucruri pe care altfel nu le-ai face nici într-un milion de ani.

6. Ăia care n-au facebook (sau care-l au doar așa, să aibă ce râde când își mai aduc aminte să intre) și care cred despre toți ceilalți că sunt cretini, indiferent de cât și ce postează. Genul care n-au nevoie de internet ca să “trăiască”, care sunt prea ocupați sau au o viață prea activă și prea interesantă ca să mai aibă timp să stea la prostii pe net și care se uită ca la felul paișpe la unul care se oprește să facă o poză și s-o pună pe facebook. Într-adevăr, sunt câțiva care chiar n-au nici un interes vizavi de Facebook, dar majoritatea sunt hipsterus maximus, cum ar veni…too cool to be this mainstream și sunt cretinii cărora tre’ să stai să le explici, ca la autiști, de fiecare dată când faci o glumă legată de ceva ce-a fost viral recent pe Facebook.

Și peste toți tronează aia care n-au nevoie de o zi anume ca să dovedeaasca nimic, indiferent că o zic pe Facebook sau verbal sau cum mai comunica ei. N-au nevoie de Valentine’s/Dragobete să-și arate dragostea, n-au nevoie de Crăciun ca să stea cu familia, n-au nevoie de Revelion să petreacă, etc. În majoritatea situațiilor, sunt cei care oferă flori mamelor sau iubitelor doar de 1 sau 8 Martie.

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.