Două despre rovinietă

Am citit zilele astea două chestii interesante legate de rovinietă. În primul rând, cică de-acum înainte ne putem verifica valabilitatea rovinietei online (intri aici, bagi numărul de înmatriculare și seria șasiului si aia e). Not bad, deși nu știu cât de utilă e pentru ăștia mai amețiți care pierd chitanțele (nu știu dacă în continuare e nevoie să ai la tine și să arăți chitanță în caz că te oprește poliția și te întreabă de ea).

Dar și mai interesant e altceva. Cică s-a adoptat o lege comform căreia nu poți să-ți mai iei amendă pentru lipsa rovinietei decât maxim o dată pe lună. Ținând cont că acum sunt camere de-alea care verifică rovinietă (știu sigur pe DN1 și pe E85), nu știu câți șoferi mai merg pe stradă știind că nu au rovinietă, așa că sunt convins că marea majoritate și-o iau în freză pentru că pur și simplu au uitat de ea.

Apropo de asta, legislația de până acum mi se părea aberantă. Am un prieten care face București-Buzău (pe la Ploiești) de cel puțin 2 ori pe săptămâna și care, dintr-o neînțelegere (trebuia să-i plătească cineva rovinietă, dar nu s-a mai întâmplat), avea de plată, ultima oară când am vorbit, vreo 9000 de lei (fiecare amendă fiind în jur de 400 de lei). Care amenzi au început să-i curgă acasă, fiecare la fix 6 luni fără 6 zile (la 6 luni se prescrie), așa că nu prea a avut ce face și și-a luat cel puțin 2 amenzi pe săptămâna timp de jumătate de an. Din ce-am înțeles, a depus contestații pentru fiecare amendă în parte (la judecătoriile din zonă în care au fost emise, că n-a luat doar la Ploiești) și momentan are termene de judecată pentru fiecare în parte, deci are un pic de lucru (din cei cu care a vorbit până acum, câțiva au avut câștig de cauza până acum, majoritatea au trebuit să plătească, însă). Oricum, partea aberantă este că, din câte am înțeles, fiecare amendă pe care o plătește include și rovinietă, ceea ce, teoretic, înseamnă că după prima amendă luată el avea rovinietă. Și cică mai sunt o grămadă de șoferi în situația asta (dacă dai pe google “amenzi multiple rovinietă” ai ce citi câteva ore), unii care le au luate zilnic (navetiști care au avut ghinionul să aibă o cameră în drumul zilnic) și a căror mașină valorează uneori mai puțin decât suma totală pe care trebuie s-o plătească. Probabil că dintre ăștia o parte își merită amenzile, dar pentru o altă parte neatenția parcă n-ar trebui să coste atât de mult.

Sursa foto: Mesagerdeconstanta.ro

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.