Fifa 14, la revedere

Şi dacă tot am fost săptămâna trecută la turneul de Fifa 14 cu DolceSport şi l-am mai şi câştigat, am plecat de-acolo c-o splendidă diplomă şi cu un DVD cu Fifa 14. Nu-l jucasem până atunci pentru că am descoperit că, de când am cumpărat anumite jocuri de la EA şi Ubisoft, nu le mai iau de pe torenţi pentru că nu vreau să-mi stric Originul şi Uplay-ul sau cum naiba se cheamă utility-ul ăla de la Ubisoft. Mă rog, nu că aş fi luat Fifa oricum, unu la mâna pentru că îmi place să-l joc doar pe consolă, cu prietenii la o bere, şi doi la mâna, că tot farmecul, când eşti singur, este să intri online şi să-i arzi pe alţii mai nepricepuţi ca tine (sau să ţi-o iei de la meseriaşi). De exemplu, când am instalat Fifa 14 acum, mi-am dat seama că pe Fifa 13 l-am sărit din schemă pentru că pe 12 l-am jucat extrem de puţin (un pic online şi aia a fost, că a apărut Battlefied 3 şi, de-atunci, când vreau să mă relaxez un pic, prefer să zbor două-trei căpăţâni decât să joc fotbal, parcă-i mai relaxant).

În fine, şi cum ziceam, dacă tot am făcut rost de joc, weekendul ăsta l-am instalat şi hai pe treabă. Online seasons sau cum le spune şi dă-i şi bate la ei. O chestie pe care am observat-o jucând Fifa 12 pe PC (cu controller de Xbox) şi pe Xbox este că îi faci praf pe PC. Nici acum nu-mi dau seama cum am putut vreodată să joc Fifa din tastatură, dar controllerul rulează. Dacă pe PC am ajuns lejer în liga 3-4 şi, cu puţin efort, am ajuns în 2, pe Xbox stă treaba altfel…mult mai greu. E, cam aşa şi cu 14. După vreo câteva meciuri de acomodare, am început să bat la băieţi până am ajuns, frumos, în liga a 2-a. Dup-aia s-a terminat weekendul, mi-am făcut şi nişte nervi şi l-am dezinstalat. De ce? Păi:

1. The game has a mind of its own. Nu ştiu dacă e de la controllere, deşi nu cred, că am jucat, fix cu aceleaşi controllere, pe Xbox şi n-are nici pe dracu’. Ok, cât eşti în ligile mai mici, deci joci cu de-ăştia care nu prea ştiu, treci peste, că o greşeală nu te costă. Dar când un gol face diferenţa, atunci fiecare greşeală iese în evidenţă. Dacă e de la tine e uşor, îţi dai o palmă că ce prost eşti şi aia e…dar când e de la controller, gen tu-i dai să dea pasă undeva şi jucătorul dă mingea total de-ampulea, atunci ai o problemă. Sunt tare curios, după ce o să joc şi pe consolă, dacă şi acolo tot la fel e.

2. Gameplay-ul. Ca să dai un gol, a devenit rocket science. După mine, Fifa 12 a fost cel mai mişto din ultimii mulţi, mulţi ani. Grafică cât trebuie şi realism, la fel, doar cât e nevoie, plus că nu se mai luau goluri super uşor din lovituri libere sau penaltyuri. Acum nu zice nimeni că ar trebui să fie arcade, dar totuşi prea mult realism ia toată plăcerea jocului. Adică dacă jucătorul tău are nevoie de 10 minute şi 30 metri să preia o minge, atunci iar ai o problemă (şi e vorba de Ribery, Robben, nu Nikolici). Da, în viaţa reală aşa e, dar nu ştiu câtă lume joacă reprize de 45 de minute în Fifa. Plus golurile. La Fifa 12 şuturile plasate erau o minunăţie, la Fifa 13 ieşeau foarte mişto cele cu şiretul…ei bine la Fifa 14 nu mai iese niciunul. Doar centrări. Pe care le urăsc. Ei bine, cu toată sila, m-am obişnuit să creez faze care să se termine cu centrări…am dat goluri cu capul cu Mandzukic cât n-am dat eu de când mă joc Fifa. Adică să dai un gol din acţiune, cu piciorul…ai nevoie de nişte circumstanţe de te doare capul. A, şi sprintul, care nu-şi mai are rostul decât în situaţia în care ai de alergat minim jumătate de teren fără nici un jucător în faţă sau când alergi după vreunul scăpat pe contraatac (deşi am observat că mai bine ieşi cu portarul, şansele să nu iei gol sunt mult mai mari).

3. Faulturi. N-am fost niciodată un jucător finuţ. Alunecarea e “schema” mea preferată încă de pe la Fifa 2002-2003. Şi dacă până acum ceva vreme luam roşii peste roşii (majoritatea neintenţionate), de vre-un an, doi, am dus “băgatul de materiale” la rang de artă. Tot în perioada asta mi se pare că au băgat, foarte mişto, trasul de tricou, care iar este o treabă care-mi place. În schimb, la 14, judecă foarte diferit arbitrul fazele…aleargă Robben al meu cu Marcelo în cârcă de la jumatea terenului şi nu se dă nimic, ba chiar se dă aut de poartă, că na, n-ajunge la minge că-l ţine ăla de tricou. În schimb, cum îl ţine Alaba un pic de bigudiuri pe Ronaldo, cum pac fault. Btw, am observat că toată lumea joacă online cu Real Madrid…m-am plictisit eu de cât zicea comentatorul la încept “It’s Bayern Munchen against…Real Madrid”.

Ei bine, cam astea ar fi motivele pentru care şi-a luat un foarte fin uninstall Fifa 14. Aş încerca şi pe consolă, să văd poate unele chestii sunt şi de la adaptorul de controller sau de la varianta de PC, dar, dacă ar fi după mine, i-aş da cu 13 în continuare până apare Fifa 15. Pentru că, cel puţin pentru PC, ar fi fost cei mai prost cheltuiţi 60 de Euro.

Similar Posts

5 Comments

  1. Faza este ca motorul lor nou Ignite a fost implementat doar pentru consolele next-gen (PS4 si Xbox One). La restul schimbarile “chipurile” sunt mai mult de design. Am jucat si eu demo-ul pe Xbox 360 si intr-adevar e mult mai putin “jucabil” si fun-ul a scazut destul de mult.

  2. Tinand cont ca Fifa 14 prinde tranzitia dintre generatiile de console, nu stiu de ce am impresia ca o sa fie cam de sacrificiu, cu tot Ignite-ul lor cu tot…e timpul sa facem pre-order la 15 :D

  3. Problema este ca fifa devine din ce in ce mai greu de jucat pe PC cu tastatura……inca nu imi place sa folosesc gamepad…….cat despre fifa 2014 pentru android este superrrr

  4. De cand am trecut pe controller (de Xbox, cu adaptor de PC), n-am mai pus mana pe tastatura…si mi se pare atat de ne-natural acum :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.